Kako ostati bezbedan na hakerskoj konferenciji

Posle prošlonedeljne konferencije ICT Security 2017 u organizaciji Udruženja eSigurnost, gde se sakupilo preko 180 učesnika i to uglavnom iz oblasti IT bezbednosti došao sam na ideju da napišem članak o tome kako ostati siguran na konferenciji gde je prisutan veliki broj hakera i gde je izloženost njihovim napadima povećana.

Posle prošlonedeljne konferencije ICT Security 2017 u organizaciji Udruženja eSigurnost, gde se sakupilo preko 180 učesnika i to uglavnom iz oblasti IT bezbednosti došao sam na ideju da napišem članak o tome kako ostati siguran na konferenciji gde je prisutan veliki broj hakera i gde je izloženost njihovim napadima povećana. U nastavku teksta možete pročitati praktična uputstva koja možete primeniti kada se nalazite na takvim događajima kao što je DefCon ili neka od sličnih konferencija.

Slede saveti kako ostati bezbedan.

Treba početi od osiguravanja mobilnog telefona što podrazumeva isključivanje Wi-Fi, Bluetooth i NFC funkcionalnosti. Jedino što bi se od bežičnih protokola kao izuzetak smelo koristiti jeste 4G i to samo pod određenim uslovima. Druga stvar jeste da je potrebno obavezno koristiti šifru za otključavanje ekrana, nikako običan klizač, i postaviti vreme automatskog zaključavanja na 30 sekundi ili manje. Takođe, kompletan telefon, bilo da se radi o Android ili iPhone uređaju, bi trebalo da bude šifrovan. I za kraj dela o telefonu bitno je napomenuti da nikada ne dajete svoj telefon nikome kao i da se na odvajate od njega i ostavljate ga van svog vidokruga.

Druga stvar na koju je potrebno posebno obratiti pažnju jeste vaš laptop računar. Kao i kod telefona i ovde važi ista stvar da se laptop nikako ne ostavlja bez prismotre, da se koristi zaključavanje ekrana i šifra za pristup, kao i da svi podaci moraju biti kriptovani. Nikada ne ostavljate svoj laptop u sobi gde ste smešteni dok traju prezentacije. Takođe, nikada ne ubacujte USB, SD card ili neki sličan uređaj u svoj laptop.

Treća stvar jeste pristup Internet-u. Jedini Internet koji bi trebalo koristiti na ovakvim mestima jeste 4G i to sa ograničenim pristupom osetljivim informacijama. Što se tiče društvenih mreža i e-mail naloga pristupajte im samo ukoliko imate uključenu 2-faktorsku autentifikaciju, u suprotnom bi trebalo izbegavati pristup. Nikada ne idite na URL adrese koje vam neko kaže ili vam pošalje u poruci. Ovo podrazumeva i da nikada ne klikćete na 3D barcode i na taj način idete na adresu sajta.

Ovde ću navesti još nekoliko stvari koje bi trebalo uzeti u razmatranje.

Jedna od stvari o kojima bi trebalo strogo voditi računa jeste da nikada ne uključujete svoje uređaje kao što su telefon, tablet ili laptop u bilo šta. Takođe, povedite računa da ne punite svoje uređaje na javnim USB punjačima kao i to da se laptop nikada ne kači na Ethernet port bilo gde. Ukoliko je potrebno dopuniti uređaj obavezno nosite sa sobom eksternu bateriju.

Nikada ne koristite ATM ili bilo šta gde se koristi kreditna ili druga platna kartica. Takođe, ako vaša kartica ima RFID (Radio Frequency Identification) i nosite je sa sobom, obavezno je čuvajte u posebnim futrolama koje blokiraju sve vrste radio komunikacija.

Ukoliko je potrebno razmenjivati tekstualne poruke obavezno koristiti Signal.

Vodite računa da su svi programi up-to-date na uređajima koje nosite sa sobom – ovo važi i za iOS i za Android operativni sistem kao i za sve instalirane aplikacije.

Nadam se da sam ovim člankom uspeo da bar malo pokrenem vašu maštu i da vas upozorim šta se sve može dogoditi prilikom prisustva na ovakvim događajima. Ukoliko ste ovo pročitali sada ste spremni da se dobro pripremite pre odlaska na ovakve događaje i da budete koliko toliko bezbedni dok ste tamo što mi i jeste bio cilj prilikom pisanja ovog članka.

Author: Igor Franc
Scroll