Izveštaj sa konferencije eSecurity 2018

Druga međunarodna eSecurity konferencija održana je od 25. do 27. aprila u hotelu Crowne Plaza u Beogradu u organizaciji Udruženja eSigurnost. Događaj je privukao veliki broj stručnjaka iz zemlje i inostranstva u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, informacione bezbednosti, digitalne forenzike, revizije i upravljanja rizicima u oblasti informacionih tehnologija.

Druga međunarodna eSecurity konferencija održana je od 25. do 27. aprila u hotelu Crowne Plaza u Beogradu u organizaciji Udruženja eSigurnost. Događaj je privukao veliki broj stručnjaka iz zemlje i inostranstva u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, informacione bezbednosti, digitalne forenzike, revizije i upravljanja rizicima u oblasti informacionih tehnologija.

Glavne teme predavanja su bile posvećene upravo sajber bezbednosti i zaštiti kompanija i pojedinaca. Pored toga, konferencija je obradila i druge značajne i aktuelne teme kao što su GDPR (eng. General Data Protection Regulation), Internet stvari (eng. Internet of Things), RF (eng. radio frequency), blockchain, kriptovalute, itd.

Konferencija je započela treningom pod nazivom Zero-day 25. aprila. Održane su radionice za etičke hakere pod nazivom #ACK4LIFE, gde su učesnici imali mogućnost da se upoznaju sa naprednim hakerskim tehnikama i načinima odbrane.

Konferenciju je otvorio Sava Savić, pomoćnik ministra za informaciono društvo MTTT (Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija). Tom prilikom naglasio je koliki je značaj informacione bezbednosti u današnjem svetu i izneo je informacije o tome šta Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije treba da preduzme u ovoj oblasti. U nastavku je dr Igor Franc, predsednik Udruženja eSigurnost, svim prisutnim učesnicima poželeo uspešan rad u dva dana konferencije i izneo osnovne informacije o samom udruženju koje je organizator konferencije.

Takođe, ovo je zvanično bio i početak završnog kruga #ACK4LIFE igre, koja je organizovana tako da su nekoliko meseci pre konferencije preko sajta distribuirani zadaci za zainteresovane, gde je 250 učesnika učestvovalo u ovoj online igri. Dvanaestoro je uspelo da reši svih 5 postavljenih nivoa i oni su kao nagradu dobili besplatne kotizacije za konferenciju, što nije bio kraj nagradama u ovoj zanimljivoj igri.

Značajan deo prvog dana bio je posvećen GDPR regulativi i zaštiti podataka u praksi, a održan je i zanimljiv panel o tome. Moderator panela bio je dr Dragan Đokić, profesor i menadžer za bezbednost, a učesnici Nevena Ružić iz kancelarije poverenika, Armi Dinar iz PwC Srbija, Vladimir Marinkov iz advokatske kancelarija Guberina-Marinkov i dr Goran Kunjadić, profesor i menadžer za bezbednost u jednoj od banaka.

Tokom konferencije predstavili su se i prijatelji udruženja ISACA, OpenLink Grupa i Udruženje IT Veštak. Veliku pažnju posetilaca privukla su predavanja o bezbednosti blockchain tehnologije i kriptovalutama, predavanje Dejana Levaje o hakovanju RF uređaja, sesija hakovanja uživo gde su Mane Piperevski i Filip Simeonov uspešno hakovali Microsoft Windows 10 operativni sistem koji je bio ažuriran poslednjim bezbednosnim ispravkama.

Pokazani su do sada neviđeni alati koji se mogu primeniti u svakodnevnom životu za probijanje različitih sigurnosnih barijera. Počev od običnih, „fizičkih“ sigurnosnih brava, katanaca, pa sve do najsavršenijih oblika zaštite, u obliku biometrijskih podataka, pa čak i najnovije iris tehnologije. Naravno, sve sa ciljem kako bi se ukazalo na potrebu edukacije i neophodnost savremene zaštite IT uređaja.

Za sve posetioce konferencije organizovana je i večera u staroj Vajfertovoj pivari u Pančevu koja je protekla u veseloj atmosferi, razgovoru i druženju. Kompanija Kaspersky, kao sponzor večere, je i ovoga puta podelila vredne nagrade svim prisutnima u vidu jednogodišnjih licenci za njihov antivirus proizvod i USB disk-ove. Na kraju se u ime Udruženja eSigurnost obratio dr Igor Franc koji se zahvalio prisutnima i sponzorima i pozvao ih da i sledeće godine učestvuju na konferenciji Udruženja eSigurnost. Etički hakeri koji su uspešno rešili poslednji krug #ACK4LIFE igre dobili su vredne nagrade od kompanije Kingston u vidu SSD disk-ova i kripto fleš memorija.

Ovogodišnju konfereciju podržao je veliki broj sponzora: Kaspersky, Check Point, Kingston, Veracomp, Arbor Networks, PwC Srbija, Ibis Instruments, Energoprojekt Energodata, Sion Net, Panda, Avigilon, Brother, Digitron ist, CP Security, Cards Print, SECIT Security, Piperevski & Associates.

Konferenciju je podržao i veliki broj medija: Kompanija Novosti AD, PC Press, Biznis & Finansije, BIZLife, ICT Business, Internet ogledalo i Računalo iz Hrvatske.

Author: Igor Franc
Scroll