Bezbednost mobilnih uređaja

Savremena poslovna komunikacija gotovo da se ne može ni zamisliti bez mobilnih uređaja. Mobilni telefon se može koristi i kao pomoćno sredstvo za proveru identiteta (autentikaciju), kao novčanik za mobilna plaćanja, sredstvo za lociranje i navigaciju, pristup različitim lokacijski baziranim uslugama uz pomoć GPS (Global Positioning System) sistema koji je u njega ugrađen.

Svedoci smo da su mobilni uređaji preuzeli primat u odnosu na klasične vidove komunikacije preko računara ili fiksnog telefona. Činjenica je da se mobilni uređaji danas prodaju mnogo bolje nego PC (eng. personal computer) radne stanice. Kada pričamo o mobilnim uređajima mislimo primarno na pametne telefone, tablete i laptop računare. Upravo ovi uređaji su najslabija karika bezbednosti, pa sam zbog toga odlučio da njima posvetim ovaj članak.

Šta se sve može naći na mobilnom uređaju?

Savremena poslovna komunikacija gotovo da se ne može ni zamisliti bez mobilnih uređaja. Mobilni telefon se može koristi i kao pomoćno sredstvo za proveru identiteta (autentikaciju), kao novčanik za mobilna plaćanja, sredstvo za lociranje i navigaciju, pristup različitim lokacijski baziranim uslugama uz pomoć GPS (Global Positioning System) sistema koji je u njega ugrađen.

Na samom uređaju se između ostalog može naći:

  • Telefonski imenik;
  • Informacije o pozivima;
  • Kalendar sa događajima;
  • E-mail;
  • SMS/MMS;
  • Fotografije, audio i video zapisi;
  • Internet History;
  • Dokumenta preuzeta sa Interneta;
  • GPS lokacije.

Kako zaštititi mobilni uređaj?

Slede saveti koje možete primeniti na svojim uređajima.

Obavezno aktivirajte opciju za traženje PIN (Postal Index Number) kôda svaki put kada se telefon uključuje jer ćete na taj način onemogućiti nekome da uključi uređaj bez dodatnih napora.

Aktivirajte automatsko zaključavanje tastature posle određenog vremenskog intervala, što je veoma korisno ako se nalazite na nekom javnom mestu i ostavite telefon na punjaču van vašeg domašaja.

Postavite opciju za daljinsko brisanje kompletnog sadržaja telefona (eng. remote wipe) koja će omogućiti da ukoliko izgubite telefon ili vam ga neko ukrade možete uništiti važne podatke na samom uređaju.

Šifrujte podatke na dodatnim karticama na telefonu, ali i u glavnoj memoriji samog uređaja uključite šifrovanje čitavog uređaja opcijom Full-Device Encryption (FDE).

Aplikacije pažljivo birajte prilikom instalacije i instalirajte ih samo iz proverenih izvora, odnosno sa zvanične prodavnice.

Instalirajte najnovija ažuriranja operativnog sistema i aplikacija jer ćete na taj način uvek imati i najnovija bezbednosna ažuriranja.

Instalirajte antivirusni softver na svom telefonu, veliki broj korisnika nema na telefonu ili tabletu ovakvu aplikaciju što je velika greška.

Isključite Bluetooth, NFC (Near-Field communication) i Wi-Fi (Wireless Fidelity) konekciju kada ih ne koristite, odnosno kada nemate potrebu za njima.

Redovno pravite rezervnu kopiju (eng. backup) važnih podataka sa mobilnog telefona, tako da ukoliko ga izgubite ili se nešto dogodi uređaju sva šteta do koje može doći jeste da ostanete bez samog uređaja, dok podatke lako možete migrirati na drugi uređaj.

Ukoliko uređaj koji imate podržava biometrijsku metodu provere identiteta, kao što je očitavanje otiska prsta ili irisa na oku obavezno uključite takve metode jer su to dodatne mera zaštite.

Nikada ne koristite neproverene punjače za uređaj jer se može desiti da se priključivanjem na ovakav punjač uređaj automatski zarazi nekim malverom koji je prethodno pripremljen.

Obavezno uključite sinhronizaciju telefona sa Gmail-om ako je Android ili neki drugi e-mail nalogom za iPhone uređaje kako bi se sinhronizovala lista kontakata i još mnogo stvari. Ako slučajno dođe do nekog problema sa samim uređajem sačuvaćete svoje kontakte.

Ove korisne savete možete primeniti kako bi vaš uređaj bio koliko toliko bezbedan. Ukoliko ste zainteresovani više za navedenu temu možete se prijaviti za seminar u organizaciji Privredne komore Srbije gde ćete čuti dosta stvari vezanih za ovu temu. Naravno nikada ne možete predvideti šta se sve može desiti sa samim uređajima, pa samim tim poželjno je zaštititi podatke. Nadam se da sam ovim člankom uspeo malo da utičem na to da primenite neke od prikazanih mera zaštite gde ćete u budućnosti zbog toga biti bar malo bezbedniji.

Author: Igor Franc
Scroll