Šta je dark web i kako se koristi

Postoji mnogo misterije oko toga šta je zapravo dark web. Mnogi misle da se radi o nekom ilegalnom mestu gde se trguje što do neke mere i jeste tačno. Pokušaću da u ovom postu malo demistifikujem stvari.

Postoji mnogo misterije oko toga šta je zapravo dark web. Mnogi misle da se radi o nekom ilegalnom mestu gde se trguje što do neke mere i jeste tačno. Pokušaću da u ovom postu malo demistifikujem stvari.

Koliko procenata Interneta čini dark web?

Statistika kaže da je nešto manje od 5% ukupnog Interneta clear web koji se može videti standardnim pretraživačima koje korisnici koriste. Sve ostalo, a procenjuje se da je to negde oko 96% jeste deep web. Deep web jeste deo Interneta koji se ne može pretraživati i nije vidljiv standardnim pretraživačima. Međutim, to nije dark web. Na deep web-u se nalazi veliki broj zaštićenih sadržaja i potrebna je šifra da bi im se pristupilo. Veliki broj univerziteta, istraživačkih ustanova i firmi koriste zatvorene mreže. Jedan deo deep web-a jeste i darknet koji procentualno čini više od 80% ukupnog Interneta i koji je u potpunosti kriptovan.

Kako se pristupa dark web-u i da li je to legalno?

Pristup darknet-u je moguć preko Tor pretraživača koji omogućava pristup ovoj mreži kroz različite rutere koji anonimiziraju saobraćaj. Sve što je potrebno jeste posetiti zvaničan sajt i preuzeti instalaciju ovog pretraživača. Zatim je potrebno instalirati i pokrenuti program, i tada smo na darknet-u. Mnogi misle da je ovo protivzakonito ali nije. Međutim, ono što ćete raditi i gde ćete se kretati kroz dark web može biti u suprotnosti sa zakonom.

Kako se plaća na dark web-u?

Bitcoin je kripto valuta koja se koristi za plaćanje svega na dark web-u. Radi se o tome da je to transakcija koja se ne može ispratiti, i samim tim nije moguće utvrditi identitete lica koja učestvuju u transakciji. Vrlo je zanimljivo da ova valuta nema stvarno pokriće u novcu ili zlatnim polugama kao sve ostale valute, već se isključivo čuva i stvara na računaru procesom koji je poznat kao „rudarenje“. Kada se sve sabere i oduzme, ukoliko se bavite rudarenjem ne možete mnogo da zaradite zbog potrošnje struje, osim ako ne koristite tuđe resurse.

Gde je ta tamna pijaca?

Na dark web-u postoji veći broj foruma gde se vrši prodaja i kupovina različitih stvari. U ponudi su sve vrste opojnih sredstava, lekova, oružja sa i bez serijskih brojeva, lažnih vozačkih dozvola i ostalih dokumenata, ukradeni e-mail nalozi sa šiframa za pristup i još mnogo toga. Ono što se još tamo može pronaći jeste usluga Rent-A-Hacker koja omogućava da iznajmite hakera koji će za vrednost bitkoina od oko 200$ (u protivvrednosti) izvršiti hakovanje za vas. Još jedna od stvari koja je posebno nelegalna jeste dečija pornografija, i to je nešto oko čega se diže najviše prašine. Jedno od najpoznatijih „mračnih mesta“ jeste Silk Road (sajt za prodaju ilegalnih droga) koji je zatvoren 2013. godine ali se ponovo vratio 2014. pa je opet ukinut. Međutim, i pored toga i dalje postoji veliki broj sajtova koji i dan danas dobro posluju. Jedan od najpopularnijih jeste AlphaBay koji predstavlja eBay na dark web-u.

Kako pretraživati dark web?

Kada pokrenete Tor browser i pristupite dark web-u postavlja se pitanje šta dalje, odnosno kako pretraživati darknet. Bitno je istaći da dobrih pretraživača kao što su Google i Bing tamo nema već postoji nekoliko pretraživača koji su u razvoju i koji vam neće dati očekivane rezultate na osnovu nekih upita. Takođe, adrese nisu lake za kucanje i pamćenje kao na clear web-u. Za one koji prvi put pristupaju predlažem da pogledaju koristan link: https://www.reddit.com/r/deepweb/.

Nadam se da sam ovim postom uspeo da bar malo demistifikujem pojam dark web-a i deep web-a, kao i da pružim malo više objašnjenja o ovoj temi koja je obavijena velom tajne.

Author: Igor Franc
Scroll