Ljudi su najveći potencijal

Vojvođanski Bulevar 14/15, Pančevo

+381 65 8338 028

Šta je u stvari digitalna forenzika?

11:01 Igor Franc 4 minuta

U širem smislu digitalna forenzika je nauka koja se bazira na informatici i klasičnoj forenzici dok u užem smislu predstavlja proces prikupljanja digitalnih dokaza sa elektronskih uređaja. Proces se sastoji od nekoliko faza od kojih je prva akvizicija odnosno prikupljanje podataka, druga analiza prikupljenih podataka i treća pisanje izveštaja, ovo je najkraće što mogu objasniti…

U širem smislu digitalna forenzika je nauka koja se bazira na informatici i klasičnoj forenzici dok u užem smislu predstavlja proces prikupljanja digitalnih dokaza sa elektronskih uređaja. Proces se sastoji od nekoliko faza od kojih je prva akvizicija odnosno prikupljanje podataka, druga analiza prikupljenih podataka i treća pisanje izveštaja, ovo je najkraće što mogu objasniti sam termin.

Da li postoji više vrsta digitalne forenzičke istrage?

Da, postoji više vrsta istrage dokaza sa digitalnih uređaja. Postoji zvanična istraga koju sprovode policijski organi u slučajevima gde postoji osnovana sumnja i gde je proces zvanične istrage počeo izdavanjem zvaničnog policijskog naloga za oduzimanje elektronske opreme. Druga vrsta istrage jeste korporacijska gde menadžent kompanije angažuje privatnu kompaniju koja se bavi ovakvom vrstom istrage i gde ne postoji potreba za sudskim nalozima. Obe vrste istrage se baziraju na istim alatima i postupcima s tim što u slučaju zvanične istrage se moraju postovati strožije pravila istrage i izveštaj se predaje isključivo nadležnom organu dok kod korporacijske istrage pravila se mogu malo liberalnije prihvatiti i izveštaj se predaje isključivo menadžmentu kompanije koji je zahtevao istragu, naravno ovde se potpisuje ugovor o tajnosti podataka takozvani NDA kako bi se osiguralo da informacije neće otići u ruke nikoga osime naručioca posla.

Kako postati digitalni forenzičar?

Na ovo pitanje je veoma teško dati precizan odgovor jer ne postoji zvanična ustanova u Srbiji gde bi se mogla dobiti takva diploma. Možete sami učiti iz različitih priručnika i na internetu možete naći veliki broj kvalitetnih izvora međutim javlja se pitanje kako potvrditi svoje znanje i dobiti neku verifikaciju toga. Postoji nekoliko kurseva od kojih su neki od najpriznatijih EC Council CHFI kurs, zatim SANS GIACsertifikati kao i sertifikat poznate organizacije ISC2 pod nazivom CCFP koji se bave temama digitalne forenzičke istrage nevezano za određenog proizvođača softvera. Pored toga postoje i vendorski kursevi i sertifikati od kojih je najpoznatiji EnCE iza koga stoji Guidance software firma čiji je proizvod jedan od najpoznatijih alata pod nazivom EnCase.

Da li se svi alati plaćaju i da li postoje alati koji  se ne plaćaju?

Ovo je odlično pitanje na koje ću ukratko odgovoriti. Osim dva alata koji se najčešće koristi i plaćaju se a to su EnCase i FTK postoji i veći broj linux distribucija koje se potpuno besplatno mogu koristiti kao što su DEFT i SIFT. U tim distribucijama se nalazi veći broj programa koji su u sudskoj praksi prihvaćeni kao validni alati od kojih je napoznatiji Autopsy alat.

Kolika je odgovornost u ovakvom poslu?

Odgovornost zavisi od toga za šta se konkretno angažovani i koji je tip istrage u pitanju. Što se tiče zvanične istrage tu je veća odgovornost jer su u pitanju ljudski životi i u zavisnosti od istrage neko će možda otići u zatvor i odgovarati pred zvaničnim organima tako da se sa tim uopšte nije igrati. Ako je u pitanju korporacijska istraga tu je za nijansu manja odgovornost jer u ovom slučaju najgore što se može dogoditi jeste da neko dobije otkaz na poslu ili da bude prebačen kazneno na neko drugo radno mesto. Naravno ne kažem da se i ovde treba olako uzeti bilo šta jer je danas veoma teško naći posao pa samim tim i ovo može za nekog pojedinca biti veliki udarac tako da svakako treba veoma pažljivo raditi sa digitalnim dokazima i sve treba više puta proveriti pre pisanja konačnog izveštaja.