Ljudi su najveći potencijal

Vojvođanski Bulevar 14/15, Pančevo

+381 65 8338 028

Zabrana unošenja elektronskih uređaja na nekim letovima USA

11:08 Igor Franc 2 minuta

Američki autoriteti (Homeland Security) su potvrdili da je stupila na snagu zabrana unošenja svih vrsta elektronskih naprava (tableti, laptopovi…) osim mobilnih telefona i medicinskih uređaja na svim letovima ka i iz 8 zemalja Bliskog istoka i Afrike koja će se primenjivati od petka ujutru. Nova regulativa zahteva od putnika da zapakuju svoje elektronske uređaje koji…

Američki autoriteti (Homeland Security) su potvrdili da je stupila na snagu zabrana unošenja svih vrsta elektronskih naprava (tableti, laptopovi…) osim mobilnih telefona i medicinskih uređaja na svim letovima ka i iz 8 zemalja Bliskog istoka i Afrike koja će se primenjivati od petka ujutru.
Nova regulativa zahteva od putnika da zapakuju svoje elektronske uređaje koji su veći od telefona u posebna pakovanja koja su pripremljena za tu namenu. Preko 50 letova svakog dana biće pokriveno ovom regulativom što će uticati na hiljade putnika.

Ova mera je uvedena zbog sve većeg pritiska od strane terorista koji pokušavaju da na sve načine unesu eksploziv u avione. Smatra se da je svaki veći uređaj potencijalna opasnost jer u njemu može stati određena količina eksploziva.

Međutim stvar o kojoj niko ne razmišlja jesu litijumske baterije koje se mogu upaliti ili eksplodirati što je bio slučaj kod samsungovog telefona.

Šta će se dogoditi ako do toga dođe u tovarnom delu aviona gde to niko neće moći na vreme da primeti?

Moje mišljenje jeste da je mnogo bezbednije da uređaju budu u samoj putničkoj kabini i da je to čak mnogo bezbednije od uvedenih mera. Trebalo bi nekim drugim metodama skrininga pokušati utvrditi prilikom ulaska u avion ili kontrole pre toga da li postoji prisustvo nekakvih eksplozivnih materijala.

Ono što još nije potpuno jasno jeste kako su izabrani baš sledeći aerodromi:

  • Cairo u Egiptu
  • Amman u Jordanu
  • Kuwait City u Kuvajtu
  • Casablanca u Maroku
  • Doha u Kataru
  • Riyadah i Jeddah u Saudijskoj Arabiji
  • Istanbul u Turskoj
  • Abu Dhabi i Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Navedena regulativa je zbog svega navedenog podvrgnuta velikim kritikama ali i pored toga zvaničnici Homeland Security su potvrdili da će se ona definitivno primenjivati od petka.